De aanvraag is succesvol verstuurd

Gif wel, gif niet: ga jij GIF-jes inzetten bij je marketing?

12 Mrt door Brandfighters in Inspiration
Gif wel, gif niks: ga jij gifjes inzetten bij je marketing?

Brandtalks bij Brandfighters is een nieuwe maandelijkse serie op Frankwatching. In deze nieuwe rubriek bespreken we samen met een creatief uit onze community, de laatste social trends. In deze eerste editie vertelt freelance creative Linsay van der Linde over de kracht van bewegend beeld. 

Bewegend of stilstaand beeld?
Bewegend beeld biedt ontelbaar veel mogelijkheden voor zowel productie als distributie. De tijd van een standaard ingestudeerde bedrijfsvideo op je homepage is al ver achter ons. Bewegend beeld blijft zich ontwikkelen en vernieuwen. Gaaf, maar dat zorgt wel voor een hoop aanbod. Zoals het honderdtal vloggers die ons landje rijk is, of de 30-seconden durende kookinstructievideo’s die onze tijdlijn domineren. Het zal steeds lastiger worden er tussenuit te springen. Maar wat is een wedstrijd zonder uitdaging?

Bewegend beeld wordt flink geconsumeerd. Zo las ik laatst dat de Nederlander gemiddeld één uur per dag Netflixt. Dat is veel. Juist daarom denk ik dat stilstaand beeld onmisbaar blijft. In een omgeving waar alles al toeters en bellen nodig heeft, kan een stukje simplicity zeker zegevieren. Waar bewegend beeld nog openstaat voor vernieuwing, zal stilstaand beeld het bij zijn ouderwetse bewezen technieken houden. Daar is niets mis mee. Het is maar net wat het beste bij jouw positionering aansluit.

Waarom zijn GIF-jes helemaal hot?
Mijn eerste associatie met gifjes is helaas verpest. Ik denk dan meteen aan de felicitaties vol fladderende vlinders en vergane glitterpoëzieplaatjes die op mijn tijdlijn gedropped worden door menig 50-plusser. Maar dat terzijde. GIF-jes zijn hot, mede omdat ze ‘oud’ zijn. En oud is in. We maken tegenwoordig ook foto’s met onze kwalitatief goede camera’s, waar we vervolgens een filtertje overheen gooien omdat het dan zo lekker vintage is. In dit digitale landschap wordt nostalgie dus nog steeds gewaardeerd. Verder is een gif toegankelijk. GIF-jes lenen zich voor de meest bizarre of creatieve vormen van bewegend beeld. Ze kosten relatief weinig moeite en tijd om te consumeren. Je hoeft immers niet op ‘play’ te drukken en daarbij duren de GIF-jes slechts enkele seconden.

GIF-jes om een product of merk onder de aandacht te brengen.
Zoals hierboven staat, zijn GIF-jes erg toegankelijk. In één oogopslag kun je een stilstaand beeld extra beleving geven. Als je dit goed aanpakt, val je op. Laat dat nou net essentieel zijn in marketing. GIF-jes zijn gelooped. Dat betekent dat ze continue af blijven spelen. Goede GIF-jes zorgen voor een verwarrings- of verrassingseffect. Zo eentje waar je onbewust naar blijft kijken. Zoals Escher dat in de vorige eeuw al deed.
gifje jansport
Verder worden GIF-jes door jongeren vaak gebruikt als een soort emoji. Complexere emoties kun je dan ook makkelijker overbrengen in een gifje van enkele seconden, dan in een statisch stilstaand beeld. Hier kun je als merk je voordeel uit halen.

Waar kun je GIF-jes allemaal inzetten?
Persoonlijk ben ik voorstander van gifjes als filmposters. Trailers kijken vergeet ik vaak en de poster alleen is meestal nét niet genoeg om mij te overtuigen. Wat grapjassen op het net hebben iconische filmposters veranderd in GIF-jes. Zeker eens een kijkje waard. Maar ook niet-mediagerelateerde merken kunnen hun voordeel halen uit GIF-jes. Zo zag ik laatst de volgende 404-pagina, die ik erg effectief vind:
404 gifConclusie: ieder merk mag wel wat meer GIF-jes gebruiken. Ze fleuren het web op, zonder dat het ons al te veel tijd en moeite kost.


Dit is de top 3 beste GIF-jes als je ’t mij vraagt.

Er zijn een aantal branches waar ik GIF-jes graag zie. Zo vind ik het gebruik van GIF-jes in de mode erg krachtig. Daily Paper, een Amsterdams label, heeft zowel zijn online lookbook als sociale kanalen tot leven gebracht met GIF-jes.
daily paper gif
En dan de filmbranche natuurlijk. Deze poster van Inception heeft het ‘Escher’-effect en communiceert de inhoud van de film in slechts enkele frames.

inception gif

Ook GIF-jes inzetten voor jouw merk? Schakel Brandfighters in voor de leukste concepten en een strakke uitwerking!