De aanvraag is succesvol verstuurd

Unlock je creatieve brein

6 Nov door Brandfighters in Inspiration
Brainstormtechnieken

Wij verslijten wekelijks heel wat pennen en post-its aan brainstormsessies. Zowel individueel als in teamverband proberen we steeds vaker nieuwe manieren uit om onze creativiteit uit te lokken. Daarom delen we graag drie ‘out-of-the-box’ brainstormtechnieken die je gegarandeerd op andere ideeën gaan brengen! 

Om te beginnen… 

Hoe concreter de vraag, hoe concreter het antwoord. Het is essentieel om eerst een goede vraag vast te stellen waarover je wilt gaan brainstormen. Soms is het beter om grote vraagstukken kleiner te maken en op te splitsen in meerdere brainstormsessies. Zorg voor een relaxte omgeving, zet eventueel rustige achtergrondmuziek op. Spreek van te voren regels af met jezelf of met het team. Onthoud vooral dat geen enkel idee fout of slecht is. Als je met een team bent, kies je iemand die de leiding heeft en hier toezicht op houdt. Nu kun je traditioneel gaan brainstormen, of je probeert een keer een van de volgende technieken uit. 

Draai het eens om! 

De meest traditionele vorm van brainstormen is snel veel ideeën genereren rondom een bepaalde vraag. Maar wat als je deze vraag nou eens omdraait? Als de originele vraag bijvoorbeeld is ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat minder mensen in de file staan?’. Dan keer je de vraag om naar ‘Hoe zorgen we er voor dat er meer mensen in de file staat iedere ochtend?’. Op deze manier daag je het brein uit om dingen op een andere manier te bekijken en dit stimuleert je creativiteit. Als je deze ideeën later weer omdraait naar de realiteit, komt er misschien wel een hele creatieve oplossing uit. 

Koppel een random voorwerp aan je vraag… 

Wil je echt een keer ‘out-of-the-box’ gaan? Vraag dan aan je collega’s of teamleden om een voorwerp mee te nemen naar de brainstorm. Vervolgens maak je een koppeling tussen het probleem en een van de willekeurige voorwerpen. Hoe kan het voorwerp gekoppeld worden aan het fileprobleem? Deze techniek kan ook met willekeurige woorden uit bijvoorbeeld een woordenboek. Creatieve ideeën gegarandeerd! 

Vandaag ben jij een superheld… 

Iedereen kijkt door een andere bril, wat betekent dat iedereen vanuit een ander perspectief naar de vraag kijkt. Daag jezelf eens uit door in de huid van iemand anders te kruipen. Per situatie kan het verschillen voor welk personage je kiest. Wat als jij bijvoorbeeld superman was? Hoe zou je het probleem dan oplossen? Of wat als je miljonair was? 

Slaap er eens een nachtje op… 

In je slaap legt je brein vaak bijzondere verbanden. Het is dan ook niet voor niks dat veel mensen een boekje naast hun bed hebben liggen waar ze hun ideeën in kunnen opschrijven. Leg de vraag eens een nachtje onder je kussen en wie weet word je wakker met een geweldig idee! 

Wij zijn erg benieuwd naar jouw favoriete manier van brainstormen! Laat je het ons weten?