De aanvraag is succesvol verstuurd

Batavus

Design Challenge

Batavus header

Hoe we Batavus hielpen door middel van co-creatie een nieuwe fiets te ontwerpen

Batavus houdt van Nederland en Nederland houdt van fietsen. Batavus wilde daarom ook graag laten weten dat ze de gebruikers serieus nemen en ook daadwerkelijk wat doen met de input die ze leveren. 

Wij gingen aan de slag met:

+300 likes op facebook
2573 unieke stemmers
Batavus Design Challenge
Batavus Design Challenge
Batavus Design Challenge
Batavus Design Challenge
+3

De uitingen waren erg divers en erg inspirerend. maar wat de beste was is natuurlijk erg subjectief. Een jury koos de top 3 fietsen waarbij niet alleen gelet werd op het design, maar ook op de toegepaste techniek en maakbaarheid. En Nederland koos de uiteindelijke winnaar….

De aanpak

Daarvoor besloot Batavus verder te gaan dan een design-trend analyse en rechtstreeks contact met haar kopers te zoeken. Om uiteindelijk aan hen te vragen welk design hun voorkeur heeft met als doel die voorkeur te vertalen tot een concreet product. Een mooie uitdaging om de rijkheid en openheid van het merk te benadrukken. 

Om dit te doen hebben we een design challenge georganiseerd met als doel het designen van de nieuwe Batavus Quip. Dat werd gedaan in een aantal stappen. Als eerste wilden we een brede groep designer inspireren. Om jonge talenten, designers, creatieven en illustratoren enthousiast te krijgen hebben we een teaser oproep gedaan. De beste 10 deelnemers zijn uitgenodigd om een witte fiets te voorzien van hun design, naar eigen visie. 

Maar liefst 2573 unieke stemmers hebben via social media laten weten welk design zij het mooiste vonden. Na een spannende strijd werd duidelijk dat het retro ontwerp van Jan-Willem de beste was. Er wordt nu onderzocht of het ontwerp ook daadwerkelijk in productie genomen kan worden.

Intern heeft de actie veel gedaan: medewerkers kijken anders naar het proces en dit heeft de design structuur zelfs veranderd. Er zal meer naar buiten getreden worden in plaats van alles intern bedenken. 

Extern heeft de actie ook veel gedaan: 380K uniek bereik waarvan maarliefst 65% engaged was, is een verviervoudiging van het gestelde target. 

De Batavus design challenge heeft ons een stuk dichter bij de gebruiker van onze producten gebracht. Het heeft geleid tot de opzet van een andere design structuur waarbij er een duidelijke rol en waardering is voor de inbreng van consument.

Marko Kalden – marketing manager Batavus

Bekijk ook

Direct contact

Oskar weet alles, maar dan ook alles over video content. Bel of mail Oskar, hij helpt je graag verder!

06 25 01 49 71 oskar@brandfighters.nl

Weet je al wat je wilt?

Onze creatieve community met 900+ creatieven gaan direct aan de slag met jouw uitdaging.

Drop je briefing