Brandfighters

Rechtenvrije content

Mag je content van internet zomaar gebruiken in de designs en video's die je maakt? Hier lees je het antwoord.

 

Het antwoord is in de meeste gevallen: 'nee'. Veel inhoud die je vindt op internet wordt beschermd door rechten van intellectueel eigendom, hier valt onder andere het auteursrecht onder, ook wel bekend onder de temr copyright. Hieronder staan allerlei punten en tips om jou zo goed mogelijk op weg te helpen de perfecte, rechtenvrije inzending te doen:

Auteursrecht/Copyright
copyright is het recht van de maker/rechthebbenden om te beslissen wat er met zijn werk gebeurt en duurt tot 70 jaar na de dood van de maker. 

Geen rechten vermeld, dan mag het toch?
Vaak staan de rechten of de gegevens van de rechthebbende niet bij de content vermeld, dit betekent niet dat je werk wat je vindt op internet zomaar mag gebruiken, ook niet in aangepaste vorm. Er is vrijwel altijd toestemming van de rechthebbende nodig. 

Toestemming vragen
Wil je iets gebruiken zoals een lettertype, foto, muziek, illustratie, gedicht, ontwerp (song)tekst, filmpje of iets anders waar auteursrecht op rust:vraag dan altijd vooraf toestemming aan de rechthebbende. Stuur de kopie van de goedkeuring mee met je inzending.

Rechthebbenden
Wie kan er allemaal een rechthebbende zijn aan wie je toestemming kan vragen:

  • de maker of zijn erfgenaam
  • het bedrijf dat opdracht heeft gegeven het werk te maken
  • een werknemer van een bedrijf
  • ieder aan wie de rechten zijn berkocht, overgedragen of gegeven
  • een collectieve beheerorganisatie die in opdracht van de rechthebbende het materiaal beheert.

Stockphoto's en foto's van Google
Jammer, maar stockphoto's zijn zeker niet altijd rechtenvrij. Foto's die je op Google vindt, of op sites als Flickr, Getty Shutterstock etc zijn niet altijd rechtenvrij. Wel kun je bij de stockphoto sites een betaalbare licentie voor een foto aanschaffen zodat je deze foto mag gebruiken. Een licentie houdt in dat je toestemming voor gebruik krijgt van de rechthebbende.

Wat als ik de rechthebbende niet kan vinden?
als je de rechthebbende niet kan achterhalen kan je nog steeds niet zomaar een foto of andere content van internet gebruiken. Kies een andere foto of neem contact op met Stichting Foto Anoniem.

Portretrecht
Naast Auteursrecht van de maker die rust op een foto of video kan er ook sprake zijn van portretrecht. Dit is het recht van de geportretteerde om zich te verzetten tegen gebruik. Als de geportretterde een 'redelijk belang' heeft om zich te verzetten dan kan hij dat doen. Dit kan gaan om persoonlijke of commerciele belangen. Houd hier dus ook rekening mee.

Quitclaim
Als je besluit zelf foto's of video's te gaan maken die je gebruikt voor je inzending maak dan gebruik van een quitclaim.

Creative Commons
Creative Commons is in het leven geroepen om makers een tool te geven om hun werk te verspreiden. Door middel van een standaardlicentie bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag. Maar let op: de meest soepele licentie welke geschikt is voor commercieel gebruik vereist wel dat de naam van de maker vermeld wordt bij openbaarmaking van het werk. Helaas komt het er dus op neer dat je geen werk waar een creative commons licentie op rust kunt gebruiken voor een opdracht op Brandfighters.

Wat mag wel
Alles wat je zelf maakt is van jou en mag je dus onbeperkt gebruiken. Ook kun je een licentie aanschaffen als je per se een bepaalde foto wilt gebruiken die niet van jou is. Daarnaast zijn er enkele uitzonderingen opgenomen in het auteursrecht zoals de parodie exeptie waar je je op kunt beroepen. Je mag werk gebruiken van mensen die langer dan 70 jaar geleden zijn overleden en zolang je toestemming van de rechthebbende hebt is er heel veel mogelijk. 

Voor twijfel of vragen over rechtenvrije content mag je altijd contact met ons openemen. Omschrijf duidelijk je vraag of probleem en mail dit naar: info@brandfighters.nl

 

Tips

Design

Brands of the World
Download vector logo's en logotypes zo van het web met een gratis aan te maken account.

Fotomateriaal
Een overzicht met sites vol foto's, deels rechtenvrij. Ideaal als start voor een nieuw design.

Googlen op rechtenvrij materiaal
In Google's advance search kun je filteren op rechtenvrij materiaal voor commercieel gebruik.

Dafont
Font nodig? Check deze website. Veel gratis fonts. Let op: de licentie boven de downloadknop is een indicatie. Kijk even in de 'readme-files' om zeker te weten of het rechtenvrij is en neem desnoods contact op met de maker.


Identifont
Met deze font identify tool kun je op allerlei manieren gemakkelijk fonts achterhalen, bijvoorbeeld op basis van een afbeelding. Dit betekent niet dat je het font daarna zomaar mag gebruiken. 

Muziek

Soundcloud
Eigengemaakte muziek en unieke tracks, soms copyrighted, soms niet. Vraag toestemming aan de rechthebbende voor gebruik. Je mag het gebruiken na toestemming.

SME Audio
De eigenaren van SME Audio willen alle Fighters graag helpen bij het maken / aanleveren van rechtenvrije muziek tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Neem contact met ze op voor meer info!

Vimeo Music Store / Enhancer
Zet makkelijk muziek onder je Vimeo video's, veel gratis muziek met Creative Commons licentie.

Foto's

Wil jij jouw designs naar een hoger niveau brengen? In samenwerking met 123RF willen we jou hierbij helpen. Daarom hebben we een actie opgezet waardoor jij extra goedkoop rechtenvrije foto's kan krijgen. 

Hoe werkt het?

1. Je maakt een account aan via 123RF.com

2. Kies het aantal credits dat je wilt hebben

3. Voer de promotiecode in en je ontvangt 20% extra credits. 

Promocode

brandfighters123rf

Zo simpel is het, een kleine investering die je na één verkocht design er al dik dubbel en dwars uit hebt!